S.O.S./ 112

Suntem mici şi da, ne plac poveştile cu eroi! Şi noi putem fi eroi!

Marţi, 17 martie 2015, orele 10.00 - 12.00 s-a desfăşurat o serie de activităţi sub sigla „SOS/112 – ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR SALVEAZǍ VIAŢA” în cadrul proiectului educativ judeţean „Lanţul mânuţelor fericite”, la sediul Ambulanţei din Constanţa.
Primul ajutor este un gest de umanitate, care face diferența între moarte și viață. Situațiile de urgență pot apărea oricând, oriunde și pot afecta pe oricine. Cu cât suntem mai numeroşi cei care vom învăţa să acordăm primul ajutor, „eroi care salvează viaţa”, cu atât mai mult va creşte numărul celor care pot beneficia de acest act umanitar la nevoie.
            Astfel, preşcolari de la Grădiniţele P.P. Nr. 33, 53, 45 şi de la Grădiniţa Amicii au dat startul, poposind la sediul Ambulanţei din Constanţa pentru a se acomoda cu noţiunile privind acordarea primului ajutor. În această „aventură” preşcolarii au fost însoţiţi de doamnele educatoare, de inimoasele cadre medicale din grădiniţă, precum şi de vrednicii noştri voluntari. 
            Doamna doctor Claudia Diana Tatarici, zâna cea bună, a „poveştit” celor mici şi le-a arătat unde se primesc apelurile 112, cum se acordă primul ajutor/manevrele de resuscitare în sala de demonstraţie pe „păpuşile mari, care… seamănă cu oamenii mari” şi ce se întâmplă într-o ambulanţă atunci când aceasta este solicitată pentru o situaţie de urgenţă.
Activităţile demonstrative privind acordarea primului ajutor vor continua miercuri, 18 martie, orele 13.00 la Colegiul Tehnic de Marină „Al. I. Cuza” şi joi, 19 martie 2015, orele 12.00 la Şcoala Gimnazială Nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, fiind coordonate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Asociaţia Logopezilor din România Filiala Constanţa, cu sprijinul deosebit al Serviciului de Ambulanţă Constanţa.























 ***
În fiecare an, în data de 11 februarie se sărbătorește Ziua Europeană a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgență 112. În situațiile de urgență, fiecare secundă contează. Atunci când este în joc viața unei persoane nu trebuie pierdut timpul căutând numărul de telefon care ar trebui apelat pentru a obține ajutor. De aceea Uniunea Europeană a introdus numărul unic, 112, care poate fi apelat din toate statele membre.

112 este un număr rezervat apelurilor de urgență!!!

Preluarea apelului se efectuează de către Serviciul de Telecomunicații Speciale care, în funcție de specificul acestuia, îl redirecționează către serviciile specializate de intervenție: pompieri, poliție, ambulanță și respectiv jandarmi.

În 2014, Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dobrogea" al județului Constanța a gestionat un număr de 28.733 apeluri primite prin 112, față de 23.942 apeluri de urgență în anul 2013, observându-se astfel o creștere cu 4.791 a numărului fișelor de caz.

Regulile pe care trebuie să le urmați atunci când apelați 112 sunt următoarele:

- Încercați să vorbiți clar și concis. Spuneți operatorilor ce se întâmplă și de ce aveți nevoie;

- Furnizați operatorilor 112 cât mai multe informații despre evenimentul respectiv. De exemplu, în cazul unui accident rutier, specificați cu exactitate numărul mașinii, locul unde s-a produs accidentul, numărul total al persoanelor implicate în accident, dacă sunt scurgeri de carburant pe carosabil, dacă persoanele sunt blocate în autovehicul, dacă sunt conștiente sau inconștiente. Oferiți informații reale și nu exagerați situația! Nu închideți niciodată telefonul la 112, decât dacă vi se spune s-o faceți!

- Precizați cât mai exact locația în care s-a produs situația de urgență sau cel puțin amplasați incidentul într-o anumită zonă. Dacă vă aflați într-o zonă necunoscută și nu știți adresa, căutați câteva puncte de reper care ar putea să ajute la stabilirea locației (intersecții, clădiri semnificative etc.);

- Amintiți-vă că ajutorul dumneavoastră poate fi vital în salvarea unei vieți;

ATENȚIE! Un apel fals poate împiedica sau întârzia o ambulanță sau o mașină de pompieri să ajungă la tine sau la cineva drag ție! Un minut contează în salvarea vieții!

***
Ziua Europeană a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112
Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au sărbătorit Ziua Europeană a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 alături de preşcolarii Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 53 Constanţa şi de elevii Colegiului Tehnic de Marină „Al. I. Cuza” Constanţa.
Astfel, în scopul prevenirii evenimentelor cu consecinţe deosebit de grave asupra vieţii copiilor, miercuri, 11 februarie 2015, reprezentanţii I.S.U. Constanţa au desfăşurat o serie de activităţi de informare publică unde au subliniat importanţa utilizării în mod corect a numărului unic 112 şi că trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia instituţiilor specializate în urgenţă.
Preşcolarilor şi elevilor li s-a explicat care este semnificaţia unei urgenţe şi au fost familiarizaţi cu regulile pe care trebuie să le urmeze atunci când apelează 112.
Tot în cadrul acestei întâlniri, pompierii militari le-au prezentat preşcolarilor şi elevilor aspecte care privesc modul de acţiune şi reacţie în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, fiindu-le înmânate materiale de informare preventivă, în vederea prevenirii producerii de evenimente negative, precum şi a menţinerii unui grad ridicat de siguranţă în rândul acestora.

Activităţile desfăşurate cu ocazia Zilei Europene a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 au fost realizate în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Asociaţia Logopezilor din România filiala Constanţa, cu sprijinul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) filiala Constanţa.

***

                În cadrul proiectului ”Lanțul mânuțelor fericite”, la Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu” s-a desfășurat activitatea ”S.O.S./ 112- Acordarea primului ajutor salvează viața”, constând în demonstrații de acordare a primului ajutor, oferite de elevi voluntari din cadrul liceului.
https://www.youtube.com/watch?v=CehTW9A59aU&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=D5kVVvdd9sk&feature=youtu.be

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu